Sunday, June 24, 2007

Fudbal




Pitate se kako je nastao fudbal?


Pa.....Samo izvolite...

-------------------------------------------------------------------



Igre slicne fudbalu postojale su jos prije 2000 godina u Kini, Grckoj i Rimu, a takodje slicne igre poznate su od davnina Eskimima i americkim Indijancima. U Engleskoj je bio zabranjivan zakonom od strane njihovih kraljeva 1200-te i 1300-te godine zbog prevelike grubosti i povreda pa je tako tek 1857. godine u Sefildu u Engleskoj osnovan je prvi fudbalski klub dok se 1863. godina se moze smatrati rodjenjem modernog fudbala, kakvog ga danas znamo, kada je u Engleskoj osnovan Londonski fudbalski savez i objavljena pravila igre.
Ova asocijacija 1885. god. po prvi put priznaje profesionalne igrace, a Londonska fudbalska asocijacija 1871. godine organizuje prvo kup takmicenje, a vec sledece godine je odrzana prva medjunarodna fudbalska utakmica izmedju Engleske i Skotske.
Od 1930. godine
FIFA organizuje svijetsko fudbalsko prvenstvo nacionalnih reprezentacija i prvo je odrzano u Urugvaju koje je osvojio domacin.
S vremenom su nastajala i druga fudbalska takmicenja kao sto su Evropsko prvenstvo, Africko, Americko, a nesto kasnije i Azijsko prvenstvo. U evropi je osnovana
UEFA 1937. godine. Prvo evropsko prvenstvo odrzano je 1942. godine u Francuskoj. Tokom svoje istorije fudbalska pravila su polako usavrsavana. Npr. uvodenje pravila izmjene igraca bilo je uvedeno 1977. godine na prvenstvu u Meksiku, uvodenje pasivnog ofsajda, cetvrtog sudije i mnoga druga pravila koja su bila olaksanje posla sudijama i igracima. Slijedece svijetsko prvenstvo odrzava se u Njemackoj. Ucestvovace 32 zemlje sa 6 kontinenata i svima je cilj da osvoje pehar. Favoriti ovog svijetskog prvenstva su Brazil, Argentina, Francuska, Engleska i domacin Njemacka.
Fudbal na nasim prostorima je poceo 1896. godine sa donosenjem prve fudbalske lopte u Beogradu, a prvi oficijalni fudbalski klub je osnovan 1903. u Beogradu pod imenom Soko. Jednu godinu kasnije osnovana je FIFA-Federation Internationale des Football Associations- Medjunarodna fudbalska federacija, a 1919. godine osnovan Jugoslovenski fudbalski savez koji postaje clanom FIFA 1921. god.

4 comments:

Nemanja Krkic said...

Bravo Nemac!
Konacno pravi blog za nas sportiste

Pozdrav od Alig@tora!!!

Mladen Andrejic said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tigrica said...

Mozes li da nam nesto kazes o Ronaldu C.
Reci nam nesto o njegovom zivotu i kako je poceo da igra fudbal...
Hvala ti sto si otvorio ovaj blog o fudbalu jer nas to mnogo interesuje...
Pozz!
Tigrica - Navijacica Manchester Utd.

Anonymous said...

прочитајте цео блог прилично добро